Coprinus från Hawlik

Hem i Europa
.
Dess smala och vita hatt är en vanlig syn i skogar, ängar och till och med trädgårdar i det här landet: till skillnad från många andra vitala svampar har Coprinus ett europeiskt hem och är också populär bland svampplockare som en smaklig matsvamp. Analysen av dess beståndsdelar har under tiden lett till att den har fått en fast plats i gruppen av vitala svampar tillsammans med Reishi, Shiitake och Co. både i Europa och i Asien.

Coprinus: 4 produkter

Filter

Alla priser inkl. moms.

Aspargesvampen

Coprinus har två tyska namn: Schopftintling och Spargelpilz. Medan det senare beror på den delikata aromen, som tydligt påminner om den mjuka vita stjälkgrönan, har det förra att göra med en verklig egenhet hos svampen: Med tiden rullar Coprinus' hatt upp sig från kanten, missfärgas och löses slutligen upp i en svart vätska där sporerna droppar ner från hättan på marken. Denna vätska användes en gång i tiden som bläck.
I dag har användningen ändrats i viss mån: Coprinus är fortfarande uppskattad som matsvamp och har dessutom tagit en fast plats som en viktig svamp i europeisk mykoterapi och i traditionell kinesisk medicin. Bland annat har det visat sig att svampar har ett högt och balanserat innehåll av vitaminer, mineraler och spårämnen. Dessutom är den höga proteinkoncentrationen viktig, särskilt det faktum att Coprinus innehåller alla aminosyror som är viktiga för människan.