Vandra gör dig glad

Vandra gör dig glad

Fördelarna med att träna i frisk luft

Pittoreska alphagar, bergslandskap, kristallklara bergssjöar, hisnande vattenfall och mycket mer – vandring ger oss en spektakulär inblick i naturen. Samtidigt håller det oss unga, vältränade och friska. För medan vi häpnade vandrar på vackra stigar ensamma eller i trevligt sällskap, stärks vår kondition och balans och styrketränas samtidigt.

Vandring är därför utan tvekan en av de uthållighetssporter som kan utövas under alla årstider. Svårighetsgraden kan bestämmas av själva rutten. Vandring passar därför alla. Aktiviteten i den friska luften upplevs ofta som väldigt avslappnande och ibland som meditativ. En känsla av lycka beskrivs också av vandringsentusiaster. Att uppnå något som du har satt dig själv är en känsla av prestation. Samtidigt kan kropp, själ och sinne slappna av långt borta från vardagens stress med naturens kraft.

Det ser ljust ut

Den positiva påverkan på psyket spelar en stor roll vid vandring. Samspelet mellan vandring, naturens skådespel och minskningen av hopplöshet. Detta bevisas av den tvärvetenskapliga studien "Über'n Berg", som genomfördes av Salzburgs universitetssjukhus om suicidprevention 2012 (https://www.pmu.ac.at/news/article/uebern-berg-studie-zur-suizidpraevention-von-christian-doppler-klinik-und-paracelsus-universitaet-vorgestellt.html). Efter totalt 9 veckors vandring uppgav försökspersonerna att de fått mer självförtroende i fjällen och känt mindre stress. Att vandra tränar inte bara våra muskler utan också vårt sinne.

Vad du ändå bör vara uppmärksam på

Ändå finns det några regler som måste följas vid vandring. Speciellt om du har liten eller ingen erfarenhet av fjällen är det viktigt att tänka på några saker innan vandringen.

  1. Turen måste planeras väl i förväg och inom ramen för ditt eget fysiska tillstånd. Övermod leder till olyckor, även för erfarna vandrare. Om du är osäker bör du diskutera turen med en person med bergserfarenhet. Detta gäller särskilt när det är (mindre) barn med på vandringen. En för ansträngande tur blir snabbt för jobbigt. Om du reser ensam är det bäst att informera ditt boende, stugägaren eller andra vandrare om dina planer.
  2. Vädret växlar väldigt snabbt i bergen. Grundutrustning med regnskydd är därför viktigt. Glöm inte att ta med en vattenflaska och ett litet mellanmål, då eventuella stugor kan vara stängda.
  3. Vandring är en aktivitet i och med naturen. De angivna stigarna bör inte lämnas för att skydda djur- och växtvärlden. Stigarna skyddar även vandrare från fallande stenar eller andra svåra situationer. Så följ alltid stigar och skyltar.
  4. Akta dig för betande boskap! Detta gäller särskilt när moderdjur vill skydda sina ungar. För att undvika obehagliga incidenter är det bäst att undvika i en bred båge.
  5. Ta alltid med dig skräpet och släng det inte någonstans på vägen.
  6. Sist men inte minst - skorna! Du måste anpassa skorna till din valda tur. Detta hjälper också till att förebygga olyckor. Ta dig tid när du väljer skor och knyter snören. På så sätt kan du förhindra smärtsamma tryckpunkter och blåsor. Du bör också knyta skorna igen 15-30 minuter efter start, eftersom värmen har sträckt ut dem. Skon kan då anpassas ännu bättre efter foten.

Och nu önskar vi dig mycket glädje och avkopplande stunder i naturen!