Vegetabiliskt eller animaliskt protein? Vilket är bättre?

Vegetabiliskt eller animaliskt protein? Vilket är bättre?

Protein är ett viktigt makronäringsämne, men alla proteinkällor i mat är inte skapade lika. När det kommer till protein finns det två huvudgrupper av proteinkällor som människor kan använda. Det finns animaliska proteiner och de som kommer från växter. Animaliska proteiner är kompletta proteiner. Det betyder att de innehåller alla essentiella aminosyror vi behöver i vår kost. Vegetabiliska proteiner, å andra sidan, är ofta ofullständiga proteinkällor, det vill säga de innehåller inte alla essentiella aminosyror. Men de erbjuder andra fördelar, eftersom en kost rik på djurbaserade aminosyror ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke.

Vad är protein egentligen?

Protein finns överallt i kroppen – i muskler, skelett, hud, hår och praktiskt taget varje kroppsdel eller vävnad. Det gör enzymer som startar många kemiska reaktioner och hemoglobin, som transporterar syre i ditt blod.

Det handlar om aminosyrorna

Proteiner består av mer än tjugo grundläggande byggstenar, aminosyrorna. Eftersom vi inte kan lagra aminosyror, tillverkar våra kroppar dem på två olika sätt: antingen från grunden eller genom att modifiera andra. Kroppen kan dock inte producera nio aminosyror, de så kallade essentiella aminosyrorna. De måste intas med mat.

Animaliska proteiner är kompletta proteiner. Så de tillhandahåller alla nio essentiella aminosyror. Bra källor för detta är t.ex. Till exempel ägg, fläsk, fågel, nötkött eller mejeriprodukter. Men det finns också några växtbaserade samt kompletta källor. Dessa inkluderar quinoa eller nyttiga sojaprodukter. De flesta växtkällor är dock ofullständiga. De innehåller inte alla nio essentiella aminosyror. Men eftersom varje växt innehåller en annan sammansättning av dessa nio aminosyror, kan du helt enkelt äta en mängd olika livsmedel och ändå få i dig alla nio.

Det handlar också om prylarna

När vi äter proteinmat äter vi också allt som hör till dem: de olika fetterna, fibrer, natrium och mer. Det är dessa prylar som sannolikt kommer att göra skillnad i hälsan. Till exempel innehåller livsmedel med animaliskt protein t.ex. B. även ökade mättade fettsyror, som har en negativ effekt på hjärt-kärlsystemet om vi regelbundet konsumerar för mycket av det. Låt oss titta på detta lite närmare:

Fördelar med växtprotein

Typen av protein du äter kan vara viktigare än mängden. Växtbaserat protein ger många näringsämnen, fibrer och antioxidanter som kan förbättra den allmänna hälsan. Välkända fördelar med en växtbaserad kost inkluderar ökat skydd mot hjärtsjukdomar, minskad cancerincidens, minskad risk för fetma och minskad risk för stroke.

Fördelar med animaliskt protein

Men animaliskt protein har också sina hälsofördelar. Människor som åt mestadels magra animaliska proteinkällor, såsom fågel och fisk, hade en lägre risk för typ 2-diabetes, en lägre risk för hjärtsjukdomar och en lägre risk för tjocktarm-, mage-, bukspottkörtel- och prostatacancer jämfört med personer som åt mycket rött kött.

Möjliga problem med en växtbaserad kost

För att skörda fördelarna med en växtbaserad kost måste du äta en mängd olika hälsosamma växtbaserade livsmedel. En växtbaserad kost som innehåller mycket bearbetade livsmedel och tillsatta sockerarter ger inte rätt eller tillräckligt med näringsämnen. Se framför allt till att ha en god tillgång på zink, vitamin B12, protein, kalcium och D-vitamin om du äter en rent växtbaserad kost.

Risker med animaliskt protein

Studier visar att att äta både obearbetat och bearbetat rött kött är förknippat med kortare livslängder.

Proteinmat och planeten

Precis som olika livsmedel kan ha olika effekter på vår hälsa, har de också olika effekter på miljön. Jordbruket är en av de främsta orsakerna till växthusgaser världen över, men alla livsmedel producerar inte samma mängd CO2.

Produktion av animaliska livsmedel orsakar generellt högre utsläpp av växthusgaser än produktion av växtbaserade livsmedel. Särskilt mejeriprodukter och rött kött sticker ut på grund av sina oproportionerligt höga effekter. Här är ett exempel: 1 kg lamm ger fem gånger mer utsläpp av växthusgaser än 1 kg kyckling och cirka 30 gånger mer än produktionen av 1 kg linser.

Så det gör skillnad för miljön om vi äter mindre animaliska produkter eller inte.

Sammanfattning

Att äta hälsosamma proteinkällor, som bönor, nötter, fisk eller fågel, istället för rött och bearbetat kött, kan minska risken för olika sjukdomar och för tidig död. Det handlar mindre om vilken sorts protein (grönsak eller djur) vi äter och mer om vad vi också äter med proteinet (mättade/omättade fettsyror, vitaminer...)