13 sätt att stärka ditt immunförsvar naturligt i vinter

13 sätt att stärka ditt immunförsvar naturligt i vinter

Vintern är precis runt hörnet och släpper redan ut sin kyla. Dags att plocka fram de tjocka jackorna och rockarna ur garderoben. Eftersom sannolikheten för att bli förkyld eller annan virussjukdom ökar under den kalla årstiden, kommer vi att titta på några sätt du naturligt kan stärka ditt immunförsvar så att det kan motstå attacker från virus, bakterier och liknande.

Ät rätt

Du är vad du äter. Detta gamla ordspråk gäller vårt immunförsvar, eftersom tarmen spelar en betydande roll för hur väl vi fungerar. Fokusera på en hälsosam, balanserad kost och ät alla typer av livsmedel, särskilt frukt, grönsaker, nötter, frön och groddar. Ät ekologiska produkter (regionala och säsongsbetonade) som har bearbetats med omsorg. Näringsämnena i dessa livsmedel kommer inte bara ha en positiv effekt på immunförsvaret!

Mer smak

Tillsätt örter och kryddor till din mat eftersom dessa är kända för att ha antibakteriella och antiseptiska egenskaper. Dessutom ger de fantastisk smak till alla rätter! Bara en nypa av detta och en nypa av det och du har rätter som stärker ditt immunförsvar!

Mer vitlök

Denna knöl förtjänar en speciell plats i denna lista för sina antimikrobiella egenskaper. Att äta rå vitlök är ett av de mest kraftfulla (och hetaste!) sätten att stärka ditt försvar!

Drick mycket

Vatten är det bästa sättet att rena din kropp från alla möjliga gifter och se till att ditt immunförsvar förblir starkt.

Mindre socker

Raffinerat socker har många negativa effekter på våra kroppar. Det är inte riktigt bra för immunförsvaret heller, då det tenderar att skapa inflammationer i kroppen som försvagar immunförsvaret. Byt därför till naturliga sockerkällor som frukt och minska bordssockret.

Mindre alkohol

Alkohol är känt för att dämpa immunförsvaret och det behöver du definitivt inte när du har influensa eller förkylning. Så minska din alkoholkonsumtion på vintern och drick istället färskpressad fruktjuice, eftersom den innehåller många vitaminer.

Motion & Sport

Fysisk aktivitet av alla slag har en positiv effekt på immunförsvaret. Det behöver inte vara på gymmet, det kan vara en enkel halvtimmespromenad varje dag. Daglig träning minskar risken för hjärtsjukdomar, cancer, högt blodtryck, diabetes...

Se till att du får tillräckligt med sömn

Immunförsvaret stärks under sömnen. Människor som har sömnbrist är också mer benägna att bli sjuka. Så se till att du får cirka åtta timmars sömn varje natt för att hålla dig i form.

Minska stressen

Försök att inte stressa upp dig själv för mycket. Det är numera ett välkänt faktum att stress ökar vår mottaglighet för sjukdomar och att personer med högre stressnivåer är mer benägna att bli sjuka. Det bästa sättet att hantera stress är att göra en medveten ansträngning för att göra aktiviteter som avslappnar dig. Om det är en bra bok, yoga eller träning är upp till dig. Det viktiga är att du verkligen tar dig tid att stänga av regelbundet.

Med rätt kläder kan vintern komma

Se till att du klär dig rätt för temperaturerna på vintern. Särskilt händer och ansikte, men även fötter glöms ofta bort. Klä dig varmt och håll dig frisk. Kroppens försvar lider när vi är kalla.

Frekvent handtvätt

Självklart är det alltid en bra idé att tvätta händerna regelbundet. Men särskilt på vintern, när virusmängden är hög och förkylningen och influensasäsongen är hög, är det en bra idé att tvätta händerna ofta – med tvål och i minst 20 sekunder.

Sociala kontakter

När vi känner oss ensamma eller isolerade påverkar det inte bara vårt humör, dessa känslor kan till och med försvaga vårt immunförsvar. Sök därför aktivt sociala kontakter och umgås med familj och vänner.

Minska problematiska ämnen

Vi är omgivna av otaliga ämnen som har potential att påverka oss negativt. Till exempel innehåller många rengöringsprodukter ingredienser som kan påverka vårt immunförsvar negativt. Så se alltid till att använda gröna rengöringsprodukter när det är möjligt för att hålla ditt hus och kropp ren.

Om du följer dessa tips bör du kunna ta dig igenom den kalla årstiden med ett starkt immunförsvar. Med detta i åtanke önskar vi er en trevlig vinter!