8 tips för dina nyårslöften

8 tips för dina nyårslöften

Det är alltid samma spel. Varje år runt den här tiden fattar otaliga människor runt om i världen löften som de kommer att vilja hålla under det nya året för att göra ett område av ditt liv mer positivt. Du sätter upp stora mål – gå ner några kilo, bli mer produktiv, tjäna mer pengar, bli av med dåliga vanor – och varje gång återfaller du snabbt. De allra flesta löften släpps relativt snabbt.

Men att sätta mål är inte i sig dåligt eller dömt att misslyckas. Tvärtemot vad många tror är det inte problemet att sätta mål – och inte heller att sätta dem i början av ett nytt år. Att sätta mål är avgörande för framgång. Problemet uppstår när vi sätter upp oklara mål utan tydliga tidslinjer, strukturer eller planer på hur vi ska uppnå dem.

Att gå ner några kilon eller tjäna mer pengar är inga specifika mål. Det är som att säga att du vill besöka en ny stad och lämna det där. Utan en tydlig uppfattning om var, när eller hur du kommer till denna plats, stannar du förmodligen hemma.

Här är några tips på hur du verkligen motiverar dig själv att hålla dina nyårslöften, eller hur du planerar dina nyårslöften så att chanserna att lyckas ökar kraftigt.

Var inte din hårdaste kritiker

De flesta försöker motivera sig själva genom självkritik. Men om du kritiserar dig själv varje gång du halkar så ökar inte din motivation. Tvärtom har studier visat att självkritik gör dig orolig och deprimerad och du har mindre självförtroende för din egen förmåga, vilket såklart inte är direkt bra om du vill förändra ditt liv.

Utveckla självmedkänsla

Hemligheten med självmotivation är självmedkänsla. Detta är den bästa motivatorn att hålla ut, även om du t.ex. redan missat några möten på gymmet. Misslyckande är inte slutet på världen och det kommer alltid att finnas misslyckanden eftersom ingen person är perfekt. Det är därför det är lättare att ta sig upp om man inte tar livet av sig.

Vetenskapligt sett definieras självmedkänsla som förmågan att behandla dig själv med samma vänlighet, omsorg och stöd som du skulle göra med en älskad eller nära vän som är i trubbel. Den goda nyheten är att med lite mer medveten träning kan vem som helst utveckla självmedkänsla. Till att börja med, ge dig själv tillåtelse att behandla dig själv med samma omsorg som du skulle göra med en älskad eller vän. Enkel bekräftelse på att du är värd stöd och medkänsla är ett viktigt steg för att bryta vanan med negativtet. Bara för att du åt dessert betyder det inte att du är en förlorare eller dömd att misslyckas.

Om du kan erkänna ett misstag och fundera över hur du kan bli bättre istället för att kritisera dig själv är du på god väg. Att ha en medkännande attityd mot dig själv är en mycket mer produktiv och hållbar strategi för att uppnå dina mål.

Välj rätt destination

Välj inte ett resmål baserat på kritik. Om du alltid har hört från din mamma att du behöver gå ner i vikt, är det inte en bra anledning att välja detta som ett nyårslöfte.

Välj istället ett mål som är viktigt för dig personligen och koncentrera dig helt på den lösningen.

Undvik att upprepa nyårslöften från förra året som inte blev av. Om du har försökt gå ner mycket i vikt i flera år kan det vara dags att prova ett nytt tillvägagångssätt. Fokusera istället på att röra på dig mer. För- och nackdelarlistor kan också vara till hjälp när du ska välja mellan två mål.

Sätt upp SMARTA mål

Smarta mål är ett sätt du kan genomföra ditt nyårslöfte.

SMART står för:

  • Specifik (mål måste vara tydligt formulerat)
  • Mätbart (mål måste vara mätbart)
  • Accepterat (målet måste vara värt att sträva efter)
  • Realistiskt (målet måste vara realistiskt uppnåeligt)
  • Tidsbaserat (målet behöver ett fast datum när du vill ha det)

SMARTA mål gör det lättare att genomföra dina nyårslöften eftersom de är detaljerade och ger dig kontrollpunkter för framgång. Att nå kontrollpunkter i dina mål kan hjälpa dig att hålla dig fokuserad och motiverad.

Här är några exempel:

Dåligt: Jag vill läsa mer.

Bra: Jag kommer att gå på en bokklubb varje vecka från januari till juli.

Dåligt: Jag vill gå ner i vikt.

Bra: Jag vill bli fem kilo lättare till april.

Hitta motivation

Det kan vara svårt att tvinga sig själv att göra något när man helt enkelt inte är motiverad. Och hur mycket vi än vill ha något, ibland känner vi bara inte för det.

Om detta är ditt fall är det viktigt att ta ett steg tillbaka. Här är några tips på hur du hittar din motivation:

Skriv ner varför du vill göra det


Vad är din anledning till att du vill göra något. Ditt varför borde vara något som är djupgående och meningsfullt för dig. Du kanske vill gå ner i vikt så att du kan jaga dina barn på lekplatsen. Eller så kanske du vill lära dig ett instrument för att din farfar spelade piano och gick bort förra året och du vill hedra och minnas honom.

Vad det än är, håll fast vid känslan du får när du föreställer dig att du når ditt mål.

Hitta en partner

Vi människor är sociala varelser. Vi är inte gjorda för att göra saker ensamma. De mest framgångsrika människorna är de som har människor som tror på dem. Brist på stöd kan ha en negativ inverkan, så hitta någon som du antingen kan börja den här resan med (det är lättare med två personer) eller åtminstone prata med dig om dina framsteg.

Ta bort inre barriärer

Många människor har begränsande övertygelser som hindrar dem från att göra saker. Dessa är antaganden om dig själv som är så djupt ingraverade i det undermedvetna att de verkar vara en grundläggande sanning i universum. Så börja tänka på de negativa känslorna och tankarna du har regelbundet och identifiera dina egna begränsande övertygelser så att du kan övervinna dem för att förverkliga ditt nyårslöfte i år.

Planera väl

De flesta nyårslöften misslyckas på grund av bristande planering. När du har ett mål i åtanke som du vill ta itu med, se till att du har en plan som specifikt hjälper dig att uppnå målet. Detaljerade och omfattande steg-för-steg-planer som gör att du kan vidta inspirerade åtgärder mot dina mål är en bra idé. Framför allt, kom ihåg att skriva ner varje enskilt steg, hur litet det än är. Så du vet alltid vad du ska göra härnäst. Andra bra idéer är:

  • En väldefinierad beskrivning av det mål som ska uppnås
  • Människor som kan hjälpa till
  • När ska dessa uppgifter vara gjorda
  • Lista de resurser som krävs för att slutföra uppgifterna
  • Definiera åtgärder för att utvärdera framsteg
  • Gör backupplaner om livet skulle komma i vägen

Utför din plan

I slutändan måste du bara gå vidare och göra det. Ingen kan göra detta åt dig, så ta ansvar för det och arbeta igenom stegen i din plan varje dag tills du kan pricka av ditt nyårslöfte.