Idrott på äldre dagar

Idrott på äldre dagar

Idrott är inte bara en stor sak för unga människor, utan ger också många fördelar för äldre människor. Dessutom rekommenderas motion starkt för äldre människor.

Så visa studier om att träning kan förebygga konsekvenser av fall och minska risken för förlust av autonomi. Det som dock bör noteras är att alla sporter inte är lika lämpliga för äldre. Andra är perfekt lämpade för detta.

Här är en översikt och några råd om fysisk träning som passar äldre.

Fördelarna med idrott för äldre

Muskelmassan minskar kontinuerligt strax efter 30 års ålder. Eftersom detta sker väldigt långsamt, märker de flesta inte av det. Från 50 års ålder accelererar dock denna process märkbart. Dessutom, när människor blir äldre, ökar andnöden, viktökning är vanligt och den fysiska balansen minskar.

Äldres förmåga att förbli självständiga minskar också, och risken för fall ökar. Det är därför inaktivitet kan vara så riskabelt för äldre människor. För att bekämpa dessa konsekvenser kan skonsam träning vara en bra terapi.

Regelbunden fysisk aktivitet hjälper:

 • minska risken att falla
 • minska risken för fetma
 • minska stress och förebygga hjärtsjukdomar
 • bidra till att sänka kolesterolnivåerna
 • för att bekämpa osteoporos
 • att förbättra immunförsvaret
 • för att behålla muskelmassan
 • skapa sociala band och minska risken för depression

Tänk på ditt fysiska tillstånd

Innan du påbörjar en ny fysisk aktivitet och idrottsaktivitet måste du känna till och ta hänsyn till dina förmågor. Det är viktigt att prata med en läkare eller idrottsmedicinspecialist för att kontrollera om aktiviteten är lämplig för ditt medicinska tillstånd. Beroende på resultaten kan de sedan anpassa sina träningsvanor till sitt hälsotillstånd.

I vilket fall som helst finns det några försiktighetsåtgärder du bör vidta, särskilt om du precis ska börja träna igen:

 • hoppa inte in i fysisk aktivitet över natten: träningen måste börja långsamt och sedan öka gradvis.
 • regelbundenhet är viktigt för att uppnå bra resultat och undvika skador.
 • undvik atletiska tävlingar och extrem ansträngning.
 • bär lämplig utrustning: välj lämpliga skor och kläder för sporten.
 • se till att du dricker tillräckligt under träningen.

Vilka sporter är lämpliga för äldre?

Den fysiska prestationen efter 50 års ålder är väldigt annorlunda än vid 20 års ålder. Det är därför du inte kan utöva alla sporter som du gjorde när du var ung. Ändå kan kondition och flexibilitet förbättras i alla åldrar.

Vissa sporter rekommenderas inte i hög ålder, speciellt om du aldrig har utövat dem. Dessa inkluderar t.ex. skidåkning eller racketsporter som tennis och squash. Dessa sporter kan överbelasta lederna. Att gå kan också vara för tröttsamt för äldre människors hjärta och knän. Det finns dock många sporter som passar perfekt för äldre människor. Här är några förslag:

Yoga

Yoga syftar till att harmonisera kropp och själ. Den är baserad på mjuka, sekventiella rörelser och andningstekniker som slappnar av musklerna. Yoga gör lederna smidiga.

Stavgång

Stavgång är en sport som utövas i Skandinavien för att röra sig snabbt på snöiga fält. Till skillnad från traditionell vandring eller vandring sker stavgång med käppar.

Genom att skjuta stavarna vertikalt och horisontellt fungerar dina armar, bröst, axlar och glutes. Denna balanserade och harmoniska uthållighetsträning genererar färre stötar och vibrationer än löpning. Faktum är att stavarna minskar mer än en tredjedel av vikten på knäna. Så det är mycket bättre för lederna.

Gymnastik

Inom inomhusgymnastiken kan rörelserna anpassas efter äldres behov. Övningarna görs i allmänhet i grupp och tillåter att stärka och tona kroppen. Vattengympa är också en utmärkt, ledsnål metod för att hålla sig i form. Du känner dig lätt i vattnet eftersom din kropp väger mindre än en tiondel av sin faktiska vikt. Muskelarbetet är mer intensivt än på en gymnastiklektion, utan att du är medveten om det.

Bodybuilding/Styrketräning

Bodybuilding och styrketräning är fördelaktigt eftersom de kan användas för att träna enskilda muskelgrupper på ett mycket riktat sätt och därmed bli väldigt vältränad överlag – om det tränas förnuftigt. Om du lägger på dig för mycket i vikt belastar det dina leder mycket och leder ofta till skador.

Tai chi

Tai Chi har sitt ursprung i Kina och tillåter äldre att upprätthålla nyttig fysisk aktivitet trots hälsotillstånd som artrit eller hjärtproblem.

Denna sport stärker muskeltonus och förbättrar balans och flexibilitet tack vare de mjuka och långsamma rörelserna. Det är dock viktigt att tränare är särskilt utbildade för att arbeta med äldre människor.

Cykla

Cykling är väl lämpat för personer som lider av degenerativ artrit i höfter, vrister och knän (förutom svår degenerativ artrit i knäet) eller för personer som är överviktiga, eftersom denna sport är extremt lätt för lederna.

Alla början är lätta

Att ge sig in i en sport är vanligtvis ett enkelt steg om du tar det lugnt och inte överdriver. För att upprätthålla aktiviteten bör dock vissa regler följas. Det är nödvändigt att undvika begränsningar i utövandet av sport. Träning måste förbli ett nöje. Det kan vara utmattande ibland, men framför allt måste det vara lekfullt, annars orkar man inte fortsätta. Överdriv inte. Frekvensen och varaktigheten av fysisk aktivitet måste hållas inom rimliga gränser. Annars ökar risken för skador.

Fysisk aktivitet är möjlig i alla åldrar om du har tillräckligt med goodwill, självförtroende och känner dina egna gränser. Så det finns inga ursäkter. Börja bara med något du tycker om så börjar du se de positiva effekterna efter några veckor.