Medex - global ambassadör

Medex - global ambassadör

Biexperter på högsta nivå

Sloveniens bin: Från Wiens hov till världsomspännande naturambassadör
Biodling har en månghundraårig tradition i Slovenien: på 1700-talet var slovenska Anton Janša den första läraren i biodling vid Maria Theresias hov. Hans framgångsrika metoder från österrikisk-ungerska Carniola ansågs revolutionerande och utlöste en riktig biodlingsboom.

Krainska bin: ekonomisk motor och global ambassadör
Naturligtvis har tidens hjul förändrat många saker sedan dess: marken, människorna, miljön. Men passionen för biodling har stannat kvar i den store biexperten Janšas tidigare hem: Slovenien har det högsta antalet biodlare per capita i Europa. Det är därför logiskt att initiativet till den redan etablerade världsbiedagen kom från Slovenien. Sedan 2017 har 20 maj varit Världsbiedagen - Anton Janšas födelsedag.

Tack vare den slovenska biodlingstraditionen, den framgångsrika exporten av biprodukter och den milda bi-turismen kring det framträdande Krainer-biet (Apis mellifera carnica) - även känt som Kärnten-biet, Banater-biet eller Karpaterna-biet - har medvetenheten om binas betydelse för vårt ekosystem och om hotet från miljögifter ökat.

Med tradition & högteknologi för ökad livskvalitet
I dag anses det slovenska företaget Medex vara marknadsledande när det gäller produktion av kosttillskott från honungsbi-produkter som propolis, royal gelé eller pollen. Med toppmodern laboratorieteknik förvandlas de värdefulla råvarorna från Karniska biet till unika produkter: De flytande propolisformuleringarna är företagets flaggskepp, liksom påfyllning i glasflaskor. Båda innovationerna håller ingredienserna stabila, vilket gör att konsumenten kan lita på bästa möjliga kvalitet.

Alla produkter kan också användas som stöd för riktad apitherapi. Detta är den medicinska tillämpningen av propolis, bi-luft, bi-gift, bivax och honung - en mild väg till bättre livskvalitet.

Engagemang för bin och människor
Medex har redan stött initiativtagarna till World Bee Day. Nu har ytterligare ett viktigt steg tagits: i december 2022 erkände UNESCO Slovenernas historiskt rika bihållningstradition som ett Immateriellt kulturarv för mänskligheten. I Slovenien odlas för närvarande omkring 200 000 kolonier av karniolanskt bi. Den kontrollerade uppfödningen av bidrottningar står i fokus här, eftersom den naturligt utvecklade underarten av det västerländska honungsbiet (Apis mellifera) har särskilt goda egenskaper som mildhet, utmärkt orienteringsförmåga, väderbeständighet och hög avkastning.

Vad du kan göra? Som konsument har du möjlighet att stödja en sak genom att köpa vissa produkter. Om du är intresserad av biprodukter som honung eller propolis, välj socialt och hållbart inriktade företag. På så sätt stöder du indirekt till exempel skyddet av bin och den nödvändiga forskningen.

>>

Biet är förresten ett av de äldsta lantbruksdjuren: i cirka 15 000 år har människan upprätthållit ett symbiotiskt förhållande med de flitiga flygande bina, som ibland måste besöka två miljoner blommor för att få ett kilo honung. Oavsett vilken naturskatt biet är, får du alltid en vänlig hälsning från naturen, som lär oss att respektera de minsta levande varelserna: Bina står för ungefär en tredjedel av världens livsmedelsproduktion. Chapeau!