Sanningen om stretching

Sanningen om stretching

Det finns mycket information om stretching. Du har säkert hört att du måste hålla en sträcka för att få långsiktig flexibilitet. Att gunga i sträckan är dåligt eftersom det kan leda till en hälsena. Att du bör stretcha innan du tränar för att minska risken för skador. Förvånansvärt nog är inget av dessa påståenden sanna - men vad är sant då? Låt oss titta på det nu. Men låt oss börja med en mycket allmän fråga:

Behöver jag stretcha överhuvudtaget?

Generellt sett behöver du inte sträcka på dig, men det är en bra idé eftersom det bibehåller flexibiliteten, särskilt när du åldras. Till exempel kan regelbunden stretching hjälpa till att hålla höfter och hamstrings flexibla när du åldras.

Om du har dålig hållning, ta för vana att sträcka ut dessa muskler regelbundet. Om du har ont i ryggen av att sitta vid ett skrivbord hela dagen, kan stretchingar som vänder på denna hållning också hjälpa.

Så stretching är inget måste, men det är en bra idé.

Ska jag stretcha innan jag tränar?

Inte nödvändigtvis. Det har inte visat sig hjälpa till att förebygga skador, lindra muskelömhet efter träning eller förbättra prestationsförmågan.

Studier har visat att statisk stretching innan träning förbättrar prestationen, t.ex. sprinthastigheten kan påverkas. Den mest troliga anledningen till detta är helt enkelt att musklerna blir trötta av att hålla i stretchen.

Så det är bättre att värma upp med dynamiska stretchningar som fungerar som ett träningspass, men med lägre intensitet.

Ska jag stretcha efter träning?

Efter träning är en bra tid att stretcha eftersom musklerna och lederna värms upp och cirkulerar, vilket gör dem mer flexibla.

Det är här statiska stretchövningar ger störst nytta. Det är bäst att vänta lite innan du stretchar. Så efter ditt träningspass kan du ta några steg för att svalka dig lite. Sedan gör du stretchövningarna.

Måste jag hålla en position länge?

Tja, inte nödvändigtvis. Att sträcka en muskel till max och hålla den i 15 till 30 sekunder kallas statisk sträckning och kan inte skada så länge du inte sträcker till smärtan.

Studier visar dock att dynamisk stretching är lika effektivt och ibland ännu bättre, speciellt innan ett träningspass. En dynamisk stretch, i motsats till en statisk stretch, flyttar helt enkelt en muskelgrupp flytande genom hela rörelseområdet.

Med vilken stretch som helst, oavsett om den är statisk eller dynamisk, bör du känna stretchen, men inte smärta.

Kan du stretcha när som helst?

Ja. Det är inget måste att du stretchar före eller efter ditt vanliga träningspass. Det är bara viktigt att du stretchar regelbundet, när är det inte så viktigt. Du kan stretcha på morgonen, före sänggåendet eller under pauser från jobbet.

I vilket fall som helst är det bäst om du gör stretching till en vanlig del av ditt liv.