Fasciarullar - vad är det?

Fasciarullar - vad är det?

En foam roller är en skumanordning som används för att slappna av de myofasciala musklerna. Det kan hjälpa till att lindra muskelspänningar, ömhet och inflammation och förbättra rörligheten i lederna.

Dessutom är foam rollers ett effektivt sätt att värma upp eller kyla ner före och efter träning.

Möjliga positiva effekter av foam rollers

Fasciarullar har inte funnits så länge så varför finns det fortfarande inte några tillförlitliga vetenskapliga resultat om positiva effekter. Ändå skulle vi vilja titta närmare på några möjliga positiva effekter, som främst hävdas av tillverkarna, och kontrollera påståendena för att se sanningshalten.

1. Lindring av muskelsmärtor

Foam rollers kan lindra muskelömhet och minska inflammation - det finns första tecken på detta, men dessa har ännu inte bekräftats vetenskapligt.

2. Öka rörelseomfånget

Foam rollers kan hjälpa till att öka rörelser, vilket leder till ökad flexibilitet och prestanda. Även här krävs dock ytterligare utredningar.

3. Tillfällig minskning av celluliter

Leverantörerna av vissa foam rollers hävdar att produkterna kan hjälpa till att lossa och bryta upp fascian. Fascia är kroppens bindväv och bidrar till uppkomsten av celluliter. Även om användning av en foam roller tillfälligt kan hjälpa till att jämna ut huden, finns det för närvarande inga vetenskapliga bevis för att det permanent kan minska celluliter.

4. Lindra ryggsmärtor

Att använda foam rollers kan vara ett effektivt sätt att lindra smärta i kroppen. De kan också hjälpa till att släppa spänningar i ryggen. Man bör dock vara försiktig när man använder en foam roller för ryggen. Det är lätt möjligt att ytterligare belasta eller skada ryggen. Du bör därför endast använda en foam roller för ryggsmärtor efter professionell instruktion.

5. Avkoppling

Många tycker att foam rollers är avkopplande. Att släppa på spänningar i musklerna kan hjälpa dig att känna dig mindre spänd och därför lugnare. Det finns dock få bevis för att foam rollers faktiskt hjälper till med avslappning. Det kan också vara ett allmänt avslappningssvar eftersom de gör något för sig själva och sina kroppar.

Är foam rollers säkra?

Som med all träningsutrustning är korrekt användning nyckeln. Om du utför rörelserna fel ökar risken för skador. Generellt sett anses dock foam rollers vara säkra att använda om du lider av muskelspänningar eller tränar regelbundet. Försiktighet rekommenderas om du har en allvarlig skada, såsom en muskelrivning, om inte din läkare eller sjukgymnast har gett dig ett förhandsgodkännande. Undvik också att rulla över små leder som knän, armbågar och vrister eftersom du kan belasta eller skada dem.

Hur man väljer rätt foam roller

En foam roller är vanligtvis cylindrisk till formen och är gjord av tätt skum. Det finns dessa foam rollers i olika storlekar och former och med olika hårdhetsgrader.

Med så många val kan det ta lite tid att hitta den foam roller som är rätt för dig. Det bästa är om du provar olika modeller, hårdhetsgrader och storlekar innan du bestämmer dig för en.

Som generell regel är en kortare rulle mer effektiv för mindre ytor som t.ex B. armar och vader. Kortare rullar är också lättare att transportera.

Låt oss ta en närmare titt på några modeller:

  • Släta rullar är kända för sin släta, täta skumyta. De är bäst lämpade för personer som är nya med foam rollers. De ger en jämn textur och är inte lika intensiva som rullar med profil.
  • Rullar med profil är försedda med spår och knoppar. De används för att tränga djupare in i musklerna och därigenom lindra spänningar mer effektivt.
  • Det finns även massagestavar täckta med skum. Dessa kan användas för en djup massage av benen eller övre delen av ryggen.
  • Skummassagebollar kan användas specifikt för individuella muskelgrupper.

Tips för att komma igång

  • Det första du alltid bör göra är att söka läkare och klargöra om användningen av en fasciarulle är möjlig för dig utan problem.
  • Då bör du lära dig att använda en foam roller de första gångerna under professionell ledning. Detta minskar risken för skador avsevärt eftersom eventuell felaktig hållning kan kompenseras.
  • Börja med lätt tryck och öka allteftersom du vänjer dig vid att skummet rullar. Om dina muskler är spända kan skumrullning vara smärtsamt i början. För att justera trycket, minska kroppsvikten du lägger på rullen. Om du t.ex. rullar vaden, stöd din kropp med armarna och ta bort lite av din kroppsvikt från rullen.
  • Rulla långsamt över känsliga områden i 10 sekunder först och bygg sedan upp till 30 till 60 sekunder åt gången.
  • Efteråt ska du dricka mycket vatten för att hjälpa till att återhämta dig.
  • Att lägga till en foam roller till din uppvärmnings- och nedkylningsrutin kan hjälpa dig att känna mindre ömhet under dagarna som följer.