Smart åldrande med näringsämnena från Raab Vitalfood

Smart åldrande med näringsämnena från Raab Vitalfood

Hälsa i ålderdomen

Varje levande varelse på vår planet åldras och dör. Den förväntade livslängden varierar mycket, allt från några timmar för majflugan till 500 år för den isländska musslan. Havsanemoner verkar inte åldras alls, medan grönlandshajen kan bli upp till 400 år. Andra organismer dör omedelbart efter reproduktion. Åldrandet är utan tvekan en paradox.

Vad händer när vi åldras?

Förutom de yttre tecknen – grått hår och rynkor – tänker vi vanligtvis inte så mycket på vad som händer i vår kropp under åldringsprocessen. Det finns mycket debatt inom vetenskapen om mekanismerna för åldrande. Det är allmänt accepterat att skador på celler och vävnad, det vill säga på generna, inte längre kan repareras med åldern. Enligt Mark Planck Institute kännetecknas åldringsprocessen av nio egenskaper:

  1. Genomisk instabilitet: Den genetiska informationen i cellen är patologiskt förändrad.
  2. Telomerslitage: Förkortningen av skyddslocken i änden av kromosomen.
  3. Epigenetiska förändringar: Förändringar i kromosomerna.
  4. Förlust av proteostas: Försämrad proteinhomeostas.
  5. Försämrad uppfattning av näringsämnen
  6. Mitokondriell dysfunktion: muskelsjukdomar
  7. Cellulär senescens: Blockering av celltillväxt
  8. Utarmning av stamceller
  9. Förändrad intercellulär kommunikation

Åldrande som en evolutionsprocess

Dessa cellulära och molekylära förändringar under åldrandet gör oss mindre friska, mer sårbara och mer behövande. Men varför utvecklas en sådan process? Svaret ligger i evolutionen. Vår miljö förändras ständigt och allt levande anpassar sig efter omständigheterna. Det gör att bättre anpassade avkommor måste förses med tillräckliga resurser från föräldragenerationen för att kunna växa och mogna. Föräldragenerationen ger plats åt avkomman och frigör dessa resurser.

Forskare är också bekymrade över två huvudsakliga åldrandeteorier från evolutionsbiologerna Peter Medawar och George Williams. Peter Medawar betraktas som en representant för "mutationsackumulationsteorin". Den säger att det yttersta målet för en organism är reproduktion. Efter det har han inte längre något evolutionärt tryck, eftersom överlevnaden är säkerställd. George Williams teori om "antagonistisk pleiotropi" föreslår att vissa gener som är användbara när vi är unga blir skadliga när vi är äldre. Naturen kan inte välja dessa gener, vilket i slutändan leder till att organismen dör.

Passa in i ålderdomen

Trots allt kan åldringsprocessen åtminstone försenas. Tillräcklig motion, tillräckligt med sömn, en balanserad kost och kaloribegränsning gör att kroppen kan regenerera och reparera sig själv. Lyckligtvis är det aldrig för sent att ändra din livsstil. Även vid 60, 70 eller 80 års ålder kan vardagen fortfarande förändras. Att gå i trappor eller ett anpassat träningsprogram kan ge ny fart. Dessutom borde det stå klart för oss att kroppen inte har anpassat sig till överflöd av mat i västvärlden under evolutionens gång. Rätt näringsämnen kan också bidra ytterligare. Raab Vitalfood levererar ett sortiment som är perfekt för vardagliga näringstillskott: OPC, resveratrol eller till och med spermidin. Upptäck nu och prova det direkt!