Äkta kastanjer: den hälsosamma måltiden

Äkta kastanjer: den hälsosamma måltiden

Maroni, som kastanjer också kallas, är ett populärt mellanmål under den kalla årstiden. Ofta kan du köpa dem på vartannat hörn i olika Europeiska städer. Dessa små delikatesser gör mycket för vår hälsa. Man skulle till och med nästan kunna säga att en del av dessa ädla frukter motsvarar en balanserad helmatsmåltid.

Ursprung och klassificering

Äkta kastanjer skiljer sig från söta kastanjer (maroni). Äkta kastanjer anses vara en finare samt ädlare variant. De är hjärtformade och har en rödbrun hud med mörka ränder. Vanliga kastanjer är däremot större och har en rundad form som är tillplattad på ena sidan.

Det söta kastanjeträdet kommer ursprungligen från Asien, där man brukade äta rostade kastanjer med vin eller helt enkelt med äpplen och ostmassa (kvarg). Även i antiken ansågs dessa frukter vara värdefulla. Detta höll i sig fram till medeltiden, då Karl den Store främjade odlingen av kastanjer, som under tiden hade blivit en basföda för befolkningen och även bra kraftfoder för djuren.

Nu uppstår frågan varför kastanjer inte längre är så viktiga idag. Svaret ligger i upptäckten av Amerika. När potatisen kom till Europa minskade betydelsen av söta kastanjer mer och mer.

Ingredienser

Kastanjer är nötter, men till skillnad från de flesta andra typer av nötter kan de inte ätas råa. Stärkelsen som finns i frukten måste först brytas ner och detta görs genom att koka, ånga eller rosta de söta kastanjerna. Då är frukterna inte bara lättsmälta utan innehåller även en hel rad hälsosamma ingredienser. Bland dem finns t.ex. B.

 • högkvalitativt protein
 • lättsmälta kolhydrater
 • mineraler och spårämnen som kalcium, järn, kalium, magnesium och mangan
 • många vitaminer, inklusive alla B-vitaminer, vitamin C, E och provitamin A
 • kastanjer innehåller lite fett (bara cirka 2 g per 100 g)

Alla dessa ingredienser finns vanligtvis bara när du äter en hel måltid inklusive grönsaker, frukt och kött/fisk. Men var försiktig: Om du nu ser detta som en licens att överäta kastanjer ska du inte överdriva. Även om kastanjer innehåller många hälsosamma ingredienser innehåller de också ett relativt stort antal kalorier (100 g har mer än 200 kcal). Därför ska de alltid betraktas som en måltid och inte som ett mellanmål däremellan. Jämförelsen med andra nötter är fortfarande imponerande. 100 g hasselnötter innehåller cirka 585 kcal och 62 g fett.

Dessutom är kastanjer väldigt lättsmälta, varför de är särskilt intressanta för personer som sover dåligt på kvällen efter sena måltider.

Positiva hälsoeffekter

Tack vare deras olika ingredienser har äkta kastanjer också en mängd positiva effekter på vår hälsa. Låt oss ta en närmare titt på några av dem:

 • som ett alkaliskt livsmedel stödjer kastanjer kroppen i att upprätthålla syra-basbalansen.
 • de har en avslappnande effekt och främjar sömn. Anledningen ligger i aminosyran tryptofan som finns i frukten.
 • tack vare de många mineralerna och vitaminerna stärker de nerverna.
 • skelett och tänder förblir starka tack vare kalcium och fosfor, som är av särskilt intresse för barn, ungdomar och äldre.
 • de ger dig kraft snabbt eftersom de innehåller kolhydrater och är därför perfekta när du är fysiskt eller psykiskt utmattad.
 • bioflavonoiden rutin sägs hjälpa mot åderbråck och venproblem. Äkta kastanjer sägs också stärka venväggarna, förhindra inflammation och hålla blodet flytande.

Större variation än förväntat

Det fina med kastanjer är att man kan använda dem på en mängd olika sätt i köket. Så det behöver inte alltid vara rostade kastanjer från gatuförsäljaren. De smakar även gott som soppa, som sopptillbehör, med fågel, med äpplen och örter, rödkål, spenat och vilt. Dessutom används de också underbart i olika desserter och du kan till och med använda dem för att baka kakor och bröd (om du har kastanjmjöl). Som du kan se finns det många sätt och möjligheter att njuta av denna hälsosamma delikatess på en regelbunden basis.