Upptäck din sport

Upptäck din sport

Olika sporter att prova

Det råder ingen tvekan om att idrott är en viktig del av vår vardag. Tillräcklig motion bör vara en del av din fritid, särskilt om du arbetar i stillasittande eller stående position. Immunförsvaret stärks, stressen minskar, spänningar lindras och lyckohormoner frisätts. Föredrar du mjuka rörelser eller gillar du att träna hårt? Föredrar du att träna ensam eller har du roligare i grupp? Föredrar du generellt att vara ute eller föredrar du att vara inomhus? Alla dessa frågor är viktiga för att hitta rätt sport för dig. Vi har några att välja på här och vill gärna följa med dig lite på denna väg.

Simmning

 • För vem: Folk som gillar att vara i vattnet, snarare individuell träning
 • Effekt: Uthållighetssport, muskelstärkande, främjar rörligheten i axlarna.

De olika simteknikerna tillåter stor variation under träningen. Dessutom kan du bestämma om du föredrar att bada i inomhuspoolen eller ute i utomhuspoolen eller i en sjö. Simning är i allmänhet inte en särskilt kommunikativ sport. Ändå kan regelbunden gemensam träning i grupp ge ytterligare motivation och utbytet med varandra kan vara väldigt roligt.

Springa

 • För vem: För att förbättra uthålligheten, individuell eller gruppträning
 • Effekt: kardiovaskulära systemet och förbättrar konditionen

När du springer fortsätter du att sätta upp nya mål för dig själv. Du kan gradvis öka din löpdistans, löptid eller hastighet genom effektiv träning. De mål du sätter ger dig alltid ny motivation. Den trendiga sporten trailrun erbjuder också variation. Istället för den vanliga joggingrundan flyttar du din träning ut i naturen, vilket kan ge ny fart och motivation.

Cykel

 • För vem: naturälskare, individuell eller gruppträning
 • Effekt: förbättra det kardiovaskulära systemet, öka uthålligheten, benmusklerna stärks

Du kan alltid sätta upp dina egna personliga mål när du cyklar. Men att åka i grupp kan vara lika motiverande. En fördel med att cykla är förmågan att kommunicera.

Vandra

 • För vem: För naturälskare, individuell eller gruppträning
 • Effekt: kardiovaskulära systemet

Vandring har utvecklats till en riktig trendsport de senaste åren. Fler och fler vill bestiga toppar! Ensam eller i grupp - uthållighetssporten erbjuder en spektakulär inblick i flora och fauna, samtidigt som kroppen tränas holistiskt.

Sport hemma

 • För vem: För alla, ganska individuell träning, praktisk
 • Effekt: Varierar beroende på vald träning

Sedan Corona-pandemin har träningsmöjligheterna i ditt eget hem ökat många gånger om. Tillbehör, träningsutrustning och onlinekurser erbjuder ett brett utbud. Calisthenics - träning med din egen kroppsvikt -, yoga, Pilates, HIIT och mycket mer - njut av fördelen av att kunna träna direkt i dina egna fyra väggar. Se dock till att du har tillräckligt med rörelsefrihet, rätt underlag och ett rent utförande av övningarna.

Lagsport

 • För vem: För alla som gillar att träna i grupp
 • Effekt: Varierar beroende på sport

Hockey, volleyboll, handboll, fotboll, basket – listan över lagsporter fortsätter och fortsätter. De är särskilt populära bland sällskapliga människor och riktiga lagspelare. Förutom uthållighet och styrka förbättrar bollsporter även reaktionsförmågan och lagandan.

Danssporter

 • För vem: Olika, beroende på dansstil för ung, gammal och även lämplig för personer som är entusiastiska över sport, individuell eller gruppträning, partnerträning
 • Effekt: Stärkande av kroppen, reducering av stress, stärker kroppsmedvetenheten

Dans är inte bara bra för kroppen, själen har också nytta av ljuden från musiken och de livliga rörelserna. Dans är också särskilt populärt bland par. Känslan av att behöva anpassa sig till den andra stärker sammanhållningen och samvaron. Men Zumba kan till exempel också ta poäng med mycket roligt i individuell träning.

VitalAbo-teamet önskar dig massor av kul med att prova de olika sporterna!