Förhindra sjukdomar med antiinflammatoriska kryddor

Förhindra sjukdomar med antiinflammatoriska kryddor

Det finns många kryddor i denna värld och var och en smakar utsökt på sitt eget sätt. Men vad många inte vet är att fördelarna med kryddor inte slutar med smak. Många kryddor utvecklar en stark antiinflammatorisk effekt i kroppen, vilket kan ha en positiv långsiktig effekt på din egen hälsa. Faktum är att den vanliga västerländska kosten innehåller många livsmedel som kan utlösa mikroinflammation i kroppen på lång sikt. Som ett resultat främjar denna ständiga inflammation utvecklingen av olika sjukdomar, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar, men Alzheimers och cancer har också kopplats till inflammation.

Så använd mer av de rätta kryddorna och gör inte bara dig själv en tjänst smakmässigt, utan även hälsomässigt. Här är några kryddor som är särskilt kraftfulla antiinflammatoriska:

Gurkmeja

Kryddan som alltid kommer upp när det kommer till antiinflammatorisk mat är gurkmeja. Med rätta, eftersom den har extremt antiinflammatoriska egenskaper. Om du inte gillar den lite bittra smaken av gurkmeja, som det tar lite tid att vänja sig vid, kan du fortfarande använda currypulver. Gurkmeja är en nyckelingrediens i de flesta curryblandningar och eftersom det finns så många finns det säkert något som passar din smak.

Svartpeppar

Denna klassiska krydda är inte bara standard i varje kök, utan också bra mot inflammationer. Piperin är ansvarig för detta, det vill säga ämnet som ger paprikan dess skärpa. Piperinen hämmar den centrala inflammationsregulatorn och verkar i matsmältningskanalen, vilket även kan ha en positiv effekt på till exempel IBS.

Viktigt: Ät alltid gurkmeja i kombination med svartpeppar. Piperinen ökar absorptionshastigheten av gurkmeja i tarmen, vilket kraftigt ökar de gynnsamma effekterna av gurkmeja.

Cayenpeppar

Cayennepeppar är inget annat än torkad och mald chili. Den förening som ger frossa dess skarphet, capsaicin, är också den förening som verkar ha antiinflammatoriska egenskaper. Tydligen verkar capsaicin mot inflammation genom att förändra sammansättningen av våra tarmbakterier.

Kanel

Kanel är inte bara en bra idé vid jul, eftersom det blockerar aktiviteten hos olika antiinflammatoriska molekyler. Det är viktigt att du alltid köper Ceylonkanel. Även om denna är något dyrare än den vanligare kassiakanelen, innehåller den senare stora mängder kumarin. Detta är ett ämne som är giftigt för levern. Ceylonkanel däremot innehåller bara försumbara mängder kumarin, varför den anses ofarlig.

Muskot

Muskot innehåller föreningar som blockerar kroppens syntes av kväveoxid, som tros bekämpa inflammation. Hur och varför detta fungerar är ännu inte vetenskapligt klarlagt. Det är viktigt att använda muskotnöt sparsamt när man kryddar, eftersom den även innehåller ämnen som kan orsaka hallucinationer och vara giftiga om de konsumeras i stora mängder.

Med detta i åtanke önskar vi dig läckra måltider med dessa kryddor och den goda känslan av att ha gjort något för din egen hälsa samtidigt som du njuter av dem underbart.