Matolja guide: vilken olja är lämplig för vad?

Matolja guide: vilken olja är lämplig för vad?

Varmt eller kallt kök – vilken olja kan du använda till vad?

Beroende på typ, kvalitet och tillverkningsprocess har ätliga oljor mycket olika egenskaper och smaker. Dels betyder det att inte varje olja lämpar sig för varje maträtt, dels måste man vara försiktig med vilken olja man använder för att tillaga varma rätter, d.v.s. för bakning, rostning osv.

Kallpressade och raffinerade oljor - vad är skillnaden

Kallpressad innebär att kärnor, frukter eller frön pressas rent mekaniskt. Dessa oljor kallas också inhemska, dvs naturliga. Med denna produktionsmetod bibehålls doften och smaken samt många vitaminer och andra ingredienser. Kallpressade oljor har en intensiv arom och passar perfekt till sallader. Kvalitetskraven är mycket höga för inhemska oljor, eftersom endast de bästa växterna ger den bästa smaken. Nackdelen är att dessa oljor inte är riktigt värmestabila. Från mycket höga temperaturer går smak och ingredienser förlorade. Vissa oljor ska inte värmas upp alls, t.ex. B. Linolja. Detta kan resultera i giftiga ämnen.

Raffinerade oljor är mycket värmebeständiga eftersom fröna och frukterna inte bara pressas utan också värms upp till höga temperaturer. Därefter måste oljan rengöras, d.v.s. raffineras. Som ett resultat är raffinerade oljor praktiskt taget smak- och luktfria och är perfekta för tillagning av alla varma rätter där man inte vill att oljan ska påverka smaken, t.ex. vid stekning. Raffinerade oljor är värmestabila upp till ca 230 grader. För raffinerade oljor är kvalitetskraven på råvarorna lägre eftersom oljan nästan inte har någon egen smak efter tillverkning ändå.

Fettsyror och rökpunkt bestämmer användningen

Vilken olja som nu lämpar sig för tillagning av kalla rätter och vilken som även lämpar sig för bakning, fritering och rostning bestäms av fettsyrorna den innehåller och rökpunkten.

Ju högre innehåll av omättade fettsyror, desto mindre värme tål en olja. Ju lägre rökpunkt, desto mer sannolikt är det att oljan ryker under stekning och stekning. Kallpressade matoljor har lägre rökpunkt än raffinerade oljor från samma växtart. Rökpunkten på till exempel rapsolja kallpressas mellan 160 och 180°C och raffineras vid över 210°C.

Är kallpressade matoljor hälsosammare än raffinerade oljor?

Även om kallpressade oljor innehåller många vitaminer och andra ingredienser, är sammansättningen av fettsyror, som främst står för oljors hälsovärde, praktiskt taget densamma i raffinerade och kallpressade oljor av en växtsort.

Hur länge kan matolja hålla sig?

När en olja väl har öppnats bör den förvaras svalt, mörkt och lufttätt. Detta eftersom ljus, värme och syre påskyndar nedbrytningen av oljan. Det är bäst att lita på sina egna sinnen. Om oljan luktar eller smakar härsken ska den kastas. Även om härsken olja inte är direkt skadlig för hälsan, förstör den smaken på maten fullständigt.

När raffinerade oljor har öppnats håller de sig vanligtvis i cirka sex till åtta månader, medan kallpressade oljor håller sig i cirka två.

Hur gör man rätt av gammal matolja?

Häll aldrig gammal eller överbliven matolja i avloppet. Eftersom fett inte är vattenlösligt bildas fettavlagringar som täpper till avloppsrör och orsakar skador för miljontals dollar. Det är bättre att slänga oljan i hushållsavfallet (om oljan är flytande, t.ex. i originalförpackningen eller i en gammal syltburk med skruvlock). Större mängder spillolja kan slängas på återvinningscentraler.

Så låt oss sammanfatta kort:

Generellt sett bör kallpressade oljor användas för kall matlagning och raffinerade oljor för varm matlagning. Men det finns också några kallpressade oljor som är villkorligt lämpade för rostning och fritering.

Förvara matolja på en mörk, lufttät och sval plats.

Om du slänger matolja ska det göras i en behållare - häll det aldrig i avloppet!